Тази идея е колкото привлекателна, толкова и трудна за изпълнение, ако не се спазват определени правила. Много са предизвикателствата, с които трябва да се справи всеки, който работи дистанционно.

Навярно много от вас вече са ги изпитали, особено след като вече цялото семейство е у дома по цял ден. Всеки се бори за внимание, а служебните ангажименти трябва да бъдат изпълнени.

Вижте нашите 5 съвета, които ще ви помогнат да бъдете ефективни и успешни и от дома си.

Но преди това да напомним, че шефът ви ще има към вас същите изисквания, колкото ако сте в офиса. Вие най-вероятно ще трябва да спазвате същия трудов ритъм както преди.

1. Изберете си домашен офис

Това не е трудно, ако жилището ви е голямо и можете да си позволите отделна стая или разполагате с кабинет. Но какво правите, ако сте 4-членно семейство в двустаен апартамент?

Изберете си място у дома и го направете офис. Разберете се с членовете на семейството, че не желаете да Ви безпокоят, докато сте на новото си работно място. Наложете строги правила и не сменяйте новия си  домашен офис, иначе нито Вие, нито близките ще приемете сериозно новото положение.

Обмислете мястото така, че да не ви се налага преместване. Така лесно ще отделите личния си живот от службата.

2. Осигурете си концентрация

Звучи изкушаващо да работите по пижама, с лаптопа в скута, излегнати на дивана, но това само ще наруши концентрацията Ви. В никакъв случай не се поддавайте на това изкушение!

Експертите съветват да симулирате работното си ежедневие, дори и когато изпълнявате служебните си задължения от дома. Какво помага за повишаване на концентрацията

Облечете си дрехи, с които без проблем бихте се явили в офиса при нормални обстоятелства.

Така по-лесно ще повишите настройката и мотивацията си.

Сутринта се направете, че отивате на работа.

Отидете до входната врата, затворете очи и си представете, че излизате и минавате през целия път до работното си място. Не натискайте дръжката на вратата и не пристъпвайте навън. (#да не излиза) Вижте се мислено как влизате в офиса и сядате на бюрото си. Отворете очи и се върнете в новия си хоум офис - мястото, което грижливо сте избрали.

3. Създайте си списъци със задачи и график

При работа от дома имате нужда от ясно изградена структура и списъци със задачи. В зависимост от това коя е вашата сфера на дейност, на корпоративно ниво най-вероятно вече тази структура е създадена. Вие трябва само да се впишете от нея.

Наложително е обаче да си създадете и собствен график, за да подпомогнете сами работата си в новите условия. Фиксираното работно време и фиксираните почивки са главен компонент от структурата на фирмата.

Организирайте си личен график, в който отмятате свършеното за деня, за да имате обзор на задачите.Изкушението да наваксвате пропуснатото в извънработно време е голямо и ще Ви завърти в опасна въртележка.

Създайте си навик да информирате в края на деня колегите или мениджмънта за свършената работа. Така ще си спестите излишна комуникация и загуба на време и ще работите по-ефективно.

4. Работете успешно дори с деца в къщи

Трудностите в много семейства с виртуален кабинет се дължат на факта, че малките деца не са на детска градина. Децата изискват вашето внимание и това води до разсейване по време на работа. Родителите на малки деца в момента нямат голям избор.

По-лесно е, когато става дума за ученици, защото те обикновено са ангажирани във виртуални класни стаи по същото време. Самите те ще осъзнаят рано или късно, че тази дейност изисква концентрация и самодисциплина. Ясните правила помагат на децата да се справят със ситуацията. Например, можете да синхронизирате работните си почивки. Ако и двамата родители работят от вкъщи, грижите могат да бъдат разделени.

5. Организирайте видеоконференции

Ако живеете сами, но сте социална личност,при дистанционната работа може да изпитате затруднения в началото.Използвайте всички технически средства, за да общувате с колеги. Телефонните разговори и видеоконференциите ще Ви помогнат.

Можете да обсъждате идеи и проекти, независимо че не се намирате в досегашния ви офис. Ограниченията в обществения живот поради коронавируса биха могли да затруднят социалните контакти. Не се затрупвайте със служебни задачи денонощно, а намирайте време за почивка.

Леки физически упражнения и приятни занимания като ново хоби например ще Ви помогнат да намерите предимствата на работата от дома.