Капчата остава в историята. Гугъл различава хора от компютри в сайтовете. Времето на т.нар. captcha свърши. Услугата на Гугъл разпознава хората въз основа на поведението им в браузъра. Вече не е нужно да потвърждавате, че не сте робот, когато попълвате данни в даден сайт.

Какво е капча?

Това са онези раздърпани цифри и букви, които трябва да въведем в едно поленце, за да ни повярва съответният уебсайт, че не сме роботи. Някои видове капча имат условие да сортираме няколко картинки по определен признак от типа на: „На кои картинки виждате реки?“ Капча кодът или „напълно автоматизиран тест на Тюринг, който различава хора от компютри“ е необходимо зло в борбата срещу ботовете (роботизирани програми), с които може да се злоупотребява в огромни мащаби.

reCAPTCHA на Гугъл

reCAPTCHA на Гугъл

Невидима reCAPTCHA: без думи, без картинки, без отметки

За да спести на потребителите в интернет досадни въпроси, услугата на Гугъл reCAPTCHA още от 2013 година залага на анализ на поведението на потребителите. На базата на взаимовръзките в браузъра, движенията на курсора и други поведенчески фактори Гугъл може много точно, макар и по „невидим“ начин да определи, дали този който в момента попълва формуляра в сайта е човек. Картинките и размазаните цифрички и буквички са излишни, но въпреки всичко досега трябваше да ги попълваме и да потвърждаваме, че не сме робот.

Потвърди, че не си робот!

Потвърди, че не си робот!

С „невидимата reCAPTCHA“ Гугъл премахва и това поле. Контролът срещу ботовете ще се осъществява вече автоматично, зад кулисите, докато си сърфираме в интернет.