Съществуват множество системи за изработка на магазин за електронна търговия.
Но преди да вземем решение на каква система да развием своя онлайн магазин,  трябва да имаме предвид поне три основни фактора и да сравним и  претеглим плюсовете и минусите на различните системи, за да си спестим евентуални проблеми и излишни финансови средства. Някои системи магазини предлагат голям набор от функционалности, но са по-трудни за управление. Други на пръв поглед са евтини, но на практика не могат да бъдат надграждани.

  • лекотата на използване – както за Вас, така и за Вашите клиенти
  • разнообразни функционалности, които да отговарят на Вашите изисквания
  • работеща стабилна и сигурна система

Също така не бива да се забравя, че един онлайн магазин трябва да работи оптимално със своята база данни. Дизайнът на магазина Ви трябва да е ориентиран към нуждите на клиентите.
Най-популярната в света система за електронна търговия е Magento заради функционалността и лекотата на управление. Тя предлага изключителни възможности за развитие на  бизнеса  и за засилване на лоялността на клиентите . Нека да разгледаме какви предимства предлага за собствениците на магазини тази система.

Ориентиран към бъдещето софтуер с отворен код

Софтуерите с отворен код се превърнаха в сериозен конкурент на лицензираните софтуери със затворен код.  Системата Magento CE (Community Edition) е отворена за разработчици от цял свят. Обществото на  Magento е свързано в широка мрежа и непрекъснато се разработват нови подобрения и темплейти, които са в полза на собствениците на онлайн магазини, защото с тяхна помощ професионалните агенции за уебдизайн могат да създадат персонализирани за Вас решения и корекции много по-изгодно, отколкото ако програмират една функционалност от нулата, което е изключително трудоемко и времеемко и и обикновено се създава от цял екип. Също така можете да сте сигурни, че развитието на този софтуер няма просто да спре изведнъж./ не е настроен изведнъж. /В същото време винаги има към кого да се обърнете при проблеми.

Magento е система с отворен код и позволява постоянно надграждане.

Онлайн магазините на  Magento са актуални и гъвкави

Magento CE се програмира и развива в съответствие с най-новите стандарти. Това означава за Вас като собственик на онлайн магазин, че по всяко време получате актуализации на магазина си и можете да го свържете с всички важни бази данни и решения за съхранение, както и към външни доставчици на услуги. Що се отнася до дизайн и функционалности, Вашата агенция за уеб дизайн може гъвкаво да преработи подходящите решения и да ги развие по Ваше желание. Отвореният код на системата позволява на всеки специалист по  Magento да извършва желаните от Вас промени. С професионално разработен уеб дизайн  може да сте сигурни, че вашият магазин на  Magento ще се различава от другите магазини.  Magento CE предлага най-добрите предпоставки както за адаптивен, така и за професионален уеб дизайн.

Всички стандартни функционалности са налични по подразбиране

По отношение на многофункционалността  онлайн магазините на Magento CE са много напред в сравнение с другите системи. Системи за разплащания, чуждестранни валути, системи за многоезичност – всичко това е стадартно интегрирано в самата система. Magento CE дава възможност за управление на няколко магазина от един и същ административен панел. С няколко клика можете да създадете няколко различни магазина, на различни езици и за различни стоки, които да управлявате от един-единствен админ. Това не е възможно с никоя друга система.

Magento e ориентирано към продуктите и клиентите.

Потребителите и продуктите играят главна роля

Един богат на функции административен панел на онлайн магазина, т. е. административното ниво само по себе си не би Ви помогнало, ако потребителят в сайта се обърква в оформлението му.  Продукти, функции и менюта са представени ясно и подредено в онлайн магазините на  Magento CE и могат да бъдат описани подробно. Освен това функционалната търсачка в сайта води клиентите директно до желания продукт. По този начин пазаруването онлайн се превръща в преживяване, което може достойно да замени обичайния шопинг офлайн.

Вашият онлайн магазин и вашите продукти са лесно откриваеми от клиентите

Оптимизацията на уебсайтове  (SEO) става все по-важна, след като Гугъл промени алгоритмите си и заложи на семантични контексти и смислени ключови думи за търсене в цялостни текстове. Magento е в състояние да генерира самостоятелно смислени URL адреси за Вашия електронен магазин. Освен това като собственик на онлайн магазин на  Magento Вие можете лесно да закачите еднозначни тагове и заглавия на страници, а това автоматично вдига позициите Ви в индексирането от Гугъл. Така дори „случайни“ потребители са привлечени лесно към Вашия сайт.

С Magento продажбите и маркетингът са по-лесни

И при пазаруване онлайн клиентите винаги търсят намаления и топ-оферти. С онлайн магазин на  Magento CE можете много лесно централно да управлявате всички настройки, свързани с цени, кръстосани продажби и намаления. Включени са и социалните маркетингови форми, като  облаците от етикети и потребителските отзиви. А при онлайн пазаруването потребителите разчитат на ревюта от други клиенти, тъй като за разлика от реалното пазаруване не могат наяве да пипнат или да тестват продукта.

Системата Magento е много силно ориентирана към SEO оптимизацията и разполага с голям набор от инструменти за SEO на онлайн магазина Ви.

Чрез Magento на клиента е по-лесно да извърши покупка онлайн

Един онлайн магазин трябва да даде на клиентите си възможност да извършат покупката възможно най-лесно. Защото ако плащането е прекалено сложно, клиентът просто затваря сайта. Magento CE се опитват да направят процеса на плащане възможно най-комфортен за потребителя и избягват излишни дълги регистрации. Известни клопки, които могат да откажат клиента да извърши плащане, умело се избягват с  Magento CE. Освен това системата предлага вече он-клик-шопинг от къщи и много други комфортни функции  по отношение на плащанията.

Всеки служител има своята функция и не се нуждае от познания по програмиране

Делегирането на права в административния панел става все по-важно, когато много служители са включени поддръжката на онлайн магазина. За да не се получи ситуация от рода на „Много баби - хилаво дете“, можете да определите точно кой служител в какъв обхват да получи достъп до отделните функции на програмата. В същото време лесният за управление панел спомага за това дори служители без задълбочени технически познания да могат да въвеждат правилните данни.

С Magento винаги знаете какво и колко имате в склада

Ако асортиментът Ви постоянно се разраства, става все по-трудно да имате поглед върху актуалното състояние на склада. Една полезна функция Ви позволява да хвърляте по едно око на наличностите и Ви известява, ако някой от продуктите тревожно намалява. Освен това получавате статистика кои  Ваши продукти как се продават онлайн.

Веднъж конфигуриран,  Magento спестява време за масова поддръжка на продукти в онлайн магазин

Както вече споменахме, фокусът в  онлайн магазините на Magento CE е насочен към продуктите. Един изключително важен критерий при васички онлайн магазини е въвеждането и адмиистрирането на продуктите в магазина. Тук използването на Magento CE дава огромни предимства. При добавяне на допълнителни продукти към онлайн магазина, умната система спестява повторно въвеждане на данни за всички спецификации и атрибути. Благодарение на комплекта атрибути тези данни са предварително дефинирани. Данните на ниво продукти системата организира посредством зададени предварително групи от атрибути. С тези възможности за въвеждане и управление на данни за продукти  Magento CE е много подходящ за импорт на данни за продукта. В края на краищата клиентите биха желали да намерят адекватна информация за продуктите, които предлагате във Вашия магазин.