Често задавани въпроси

Общи въпроси

Как работи Вашата фирма?

Намираме се в София. Работим с различни клиенти - фирми или физически лица, както от България, така и от целия свят, като общуваме по телефон, имейл и чат. Личните срещи с клиентите ни не са задължителни - живеем в технологичен свят и разстоянията нямат значение, а времето е прекалено ценен ресурс.

Подписва ли се договор при изработка на сайт?

Да. След уточняване на детайлите по изработката на сайта, ние предлагаме договор, в който описваме етапите на работа, начините на плащане, както и други необходими стъпки. След одобрение от страна на клиента, този договор се подписва в два екземпляра за всяка от страните по него.

Какви са възможните начини на плащане?

За удобство и улеснение на нашите клиенти предлагаме различни варианти за заплащане:

1. Банков превод

2. PayPal

3. ePay

4. EasyPay

Издавате ли документ за извършена услуга?

Да. След приключване на работата по даден проект, ние издаваме фактура, съобразена с българското законодателство.

Каква платформа да използвам за сайта си?

Ако искате да представите бизнеса си онлайн, но не знаете кой вариант би бил най-подходящият за Вас – HTML сайт, PHP сайт, написан специално за Вас или някоя CMS система*, а Ви трябва най-оптималното решение, ние ще Ви консултираме безплатно. Свържете се с нас чрез ФОРМАТА ЗА КОНТАКТ.


*CMS система е система за управление, която позволява въвеждане и промяна на съдържанието на даден сайт, без да са нужни специфични познания по уеб дизайн и програмиране. Това става чрез така наречения "административен панел". Собственикът на сайта го използва с помощта на потребителско име и парола. Примери за CMS са: WordPress, Joomla, Magento, OpenCart, PrestaShop, Drupal и други.

Изработка на сайт

Колко струва един сайт?

Цената е индивидуална и зависи от обема на работа (дизайн, функционалности, допълнителни желания на клиента). За всеки проект крайната цена се уговаря преварително и след одобрение, се вписва в договора за изработка.

За колко време ще изработите сайта?

Зависи от сложността и структурата на сайта. След като уточним с Вас детайлите, ние пресмятаме времето за изработка и го вписваме в договора.

Искам сайт. Какво следва?

Свържете се с нас. След като уточним детайлите по проекта и постигнем взаимно съгласие, подписваме договор и започваме работа. Като наш клиент ще можете постоянно да следите процеса на изпълнение. След приключване на проекта и одобрение от Ваша страна, ние предаваме сайта, за да започне да функционира.

Какво трябва да подготвя за изработка на сайта?

За да създадем сайта Ви, ще са необходими предварително подготвени материали – текстове, качествени снимки, лого на фирмата и др.

За да уточним детайлите по проекта и да подготвим договора за изработка, Вие трябва да имате отговор на въпросите:

1. За какво ще ползватe сайта си?

2. Каква структура, функционалности и дизайн искатe да има сайтът.

3. Кой ще подготвя съдържанието за сайта - лого, банери, снимки, текстове, описания.

Ако не разполагате с материалите по т.3, ние можем да предложим услугите си за изработване на лого и банери, фотозаснемане и създаване на текстове за сайта Ви, както и да Ви консултираме относно важни функционалности.

Позволява ли сайта надграждане след изработката?

Едва ли ще Ви е приятно, ако след време, когато имате нужда, разберете, че сайта, който имате, не позволява да бъде модифициран или допълван с нови функционалности. Опитайте се още преди да започнете изработката му, да предвидите и очертаете бъдещо надграждане и допълване с функционалности, които да посочите в предварителния разговор.

Поддръжка на сайт

Имам вече направен сайт. Може ли да се обнови?

Да. Ако вече имате създаден сайт, който е позициониран добре в търсачките и искате да обновите дизайна или да допълните функционалности, не е нужно да изработвате нов сайт. Свържете се с нас. Ние ще прегледаме сайта Ви и след като знаем какви са новите изисквания, ще предложим решение за обновяването му.

Предлагате ли поддръжка на сайт, който не е изработен от Вас?

Да. Ако имате нужда от поддръжка на Вашия сайт, свържете се с нас. След като уточним от какво се нуждаете, ние ще съставим план за работа. След одобрението му от Вас, подписваме договор и започваме поддръжката на сайта Ви.

Трябва ли ми поддръжка за сайт, изработен от Вас?

Това е решение, което Вие ще вземете. Относно обновяването на съдържанието е добре Вие да извършвате това, тъй като Вие познавате бизнеса си най-добре. Относно функционалностите - допълване и разработване на нови, както и поддържането на хостинга - ние предлагаме базови пакети за поддръжка на сайт, съобразени с конкретните разработени проекти. Ако желаете - ние ще се ангажираме с поддръжката на сайта ви, като сключим годишен договор за това. Заплащането е всеки месец и е описано в договора за поддръжка.

Какви разходи ще имам след стартирането на сайта?

Трябва да следите и да подновявате името на домейна (веднъж годишно), хостинг услугата (веднъж годишно) и евентуално месечната такса за поддръжка на сайта, ако имате сключен договор.

Домейн и хостинг

Какво е домейн?

Всеки уеб сайт притежава собствено име. Чрез него сайтът е достъпен в интернет. Това име изписваме в адресната лента на нашия браузър (Internet Еxplorer, Mozilla Firefox, Opera и т.н.). Домейнът (името) замества IP-адреса на компютъра или сървъра, на който е разположен сайта. IP-адресите представляват поредица от цифри, разделени с точка, например 125.138.70.178. Понеже толкова цифри се помнят трудно, съществува т. нар. Система за домейн имена (DNS), чрез която на домейн имената се задават автоматично съответните IP-адреси. Благодарение на тази система не се налага да търсим даден сайт по неговия IP-адрес, достатъчно е да напишем името му.

Предлагате ли регистрация на домейн?

Да. Ние предлагаме услугата регистрация на домейн с разширения .com, .net, .org, .eu и др. Цената е в зависимост от разширението на домейна + таксата за банковия превод. Таксата за домейн име е годишна, като се заплаща най-малко за 1 година.

Имам закупен домейн, мога ли да го ползвам?

Да. Ако вече сте закупили домейн, вие можете да го използвате за сайта, който искате да направим за Вас.

Какво е уеб хостинг?

За да имат всички достъп до Вашия сайт, той трябва да се намира на физически сървър, свързан към интернет. На този сървър са инсталирани определен набор от програми, които да "обслужват" сайта. Тази услуга се нарича хостинг. Със закупуването на хостинг и домейн, Вие получавате място, където ще бъде качен Вашият сайт и име, под което ще бъде инициализиран.

Предлагате ли хостинг?

Да. Ние предлагаме услугата хостинг на интернет сайт. В зависимост от нуждите на бизнеса Ви, ние ще изберем и подготвим подходящ хостинг план. Той се заплаща веднъж годишно и се подновява всяка година.

Имам закупен хостинг. Мога ли да го ползвам?

Да. Ако вече сте закупили хостинг, вие можете да го използвате за сайта, който искате да направим за Вас.