Гугъл знае, че не си робот. Чао, чао, CAPTCHA!

от Infinity Bg-Media Group

Капчата остава в историята. Гугъл различава хора от компютри в сайтовете.

Времето на т.нар. captcha свърши. Услугата на Гугъл разпознава хората въз основа на поведението им в браузъра. Вече не е нужно да потвърждавате, че не сте робот, когато попълвате данни в даден сайт.

Какво е капча?

Това са онези раздърпани цифри и букви, които трябва да въведем в едно поленце, за да ни повярва съответният уебсайт, че не сме роботи. Някои видове капча имат условие да сортираме няколко картинки по определен признак от типа на: „На кои картинки виждате реки?“ Капча кодът или „напълно автоматизиран тест на Тюринг, който различава хора от компютри“ е необходимо зло в борбата срещу ботовете (роботизирани програми), с които може да се злоупотребява в огромни мащаби.

Невидима reCAPTCHA: без думи, без картинки, без отметки
reCAPTCHA на Гугъл

 

Невидима reCAPTCHA: без думи, без картинки, без отметки

За да спести на потребителите в интернет досадни въпроси, услугата на Гугъл reCAPTCHA още от 2013 година залага на анализ на поведението на потребителите. На базата на взаимовръзките в браузъра, движенията на курсора и други поведенчески фактори Гугъл може много точно, макар и по „невидим“ начин да определи, дали този който в момента попълва формуляра в сайта е човек. Картинките и размазаните цифрички и буквички са излишни, но въпреки всичко досега трябваше да ги попълваме и да потвърждаваме, че не сме робот.

 

Вече няма нужда да потвърждаваме, че в сайта пише човек, а не бот.
Потвърди, че не си робот!

 

С „невидимата reCAPTCHA“ Гугъл премахва и това поле. Контролът срещу ботовете ще се осъществява вече автоматично, зад кулисите, докато си сърфираме в интернет.

 

Полезна ли Ви беше тази информация? Помогнете да стигне до повече хора чрез бутончетата по долу. Благодарим Ви!

Напишете коментар

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети

Количка

Нямате артикули в количката.